BloggProffs

SP-Borås: Ett statligt gömställe för hopplöst misslyckade akademiker

1     TRR – Trygghetsrådet och andra stödorgan för akademiker

SP-Borås startade sin verksamhet kring 1980. Med svenska staten i ryggen var ekonomin inget problem. Den mediala uppbackningen beskrev denna utlokalisering som en ren framgångssaga – som överträffade alla politiska förväntningar. Efter Algots konkurs på 70-talet var nu framtiden tryggad för Borås med omnejd. Och framtiden såg verkligen lovande ut med Sveriges inträde i EU. SP:s profil med provning och forskning kunde bara inte gå fel när gräset växte så det knakade under fötterna. Men redan på 1990-talet var det någonting som luktade surt, inkompetens, stagnation, flum, högfärd utan bevis, kriterier eller bekräftelser. SP-Borås verkade tandlöst men verksledningen var jättenöjd i sitt elfenbenstorn. Samma visa med SP:s styrelse. VD/GD Bankvall slutade 2007, den lille marknadsdirektören 2009 och hela styrelsen sparkades ca 2015.

Det finns säkert gamla sovjetrepubliker, Nordkorea, u-länder i Afrika som spenderat miljarder på ståtliga nonsensprojekt – men att det skulle ta 35 år (1980-2015) för den svenska staten att inse att SP-Borås från början sköttes och hanterades som en socialdemokratisk folkhögskola.

Eftersom jag varit anställd vid SP sedan 1976 (Stockholm) till 2000 har jag noterat mycket underliga händelser. Fr.o.m. 1990-talet var det alltid ekonomisk kris för SP men provningslaboratorier inom EU (TUV, MPA, GASTEC, CSTB m.fl) gick helt fantastiskt. EU-marknaden växte enormt och därmed behovet av CE-märkning av otaliga industriprodukter – inte minst inom byggsektorn. Och det var bråttom eftersom flera östländer var angelägna om att komma in på Europamarknaden så fort som möjligt. Men vid SP-Borås sysslade man med att pinka revir bland hopplösa och misslyckade akademiker som bara sov och spelade genier.

Under 1990-talet när SP-Borås tappade eventuell fart och började gå ekonomiskt dåligt påverkades personalrekryteringen. Ganska underliga och komplett inkompetenta personer anställdes. Deras identitet kan nog ganska lätt identifieras. Jag misstänker att dessa personer anställdes eftersom deras löner betalades av AMS, TRR m.fl.

Var SP-Borås ett av de statliga politikernas gömställen där hopplöst arbetslösa och misslyckade akademiker  kunde gömmas undan? Jag kan lätt nämna namn, men det är lite motbjudande.

……

2 Kommentarer till “SP-Borås: Ett statligt gömställe för hopplöst misslyckade akademiker”

  1. Bulten Säger:

    Hej jag skulle gärna vilja få kontakt med dig. Skulle verkligen behöva din expertis!

  2. Bulten Säger:

    vet också att du bara skrapat lite på ytan via din blogg.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu